top of page
Gör din egen ölkorv hemma
Våga testa det är inte så svårt
Det behöver inte vara så svårt att göra sin egen ölkorv / salami hemma ?
Visst det finns många metoder och komplexa processer som lätt skrämmer den glada hemmafixaren att våga testa.
Lufttorkad korv och lufttorkat kött är lite av samma princip. Samma tänk i processen förutom att korven är känsligare för dåliga bakterier då det är betydligt mer ytor i malt kött där bakterier kan frodas om man inte är försiktig och tänker sig lite extra för innan man kör igång.
Hygien och säker hantering
Hur jobbar vi säkrast med vår korv för att undvika farliga och otrevliga bakterier. Som vid all matlagning i köket så underlättar det om det är rent. Tvätta händerna innan och gärna gummihandskar om du har. Köttet eller köttfärsen förvaras lämpligen kylt innan det är dags att bearbeta den.
Låt oss gå till recept
Det finns såklart en djungel av recept och metoder där ute. Vi utgår från min senaste variant som blev riktigt god och väldigt simpel i sin utföring. Kryddorna ökar och minskar man med efter smak och tycke likaså vilka kryddor man önskar testa och gillar helt enkelt.
Vi utgår från följande ingredienser:
- 1,5 kg nötfärs ( Såklart man kan mala eget också men detta var enkelt )
- 4% Nitritsalt ( I detta fall 60 gram baserat på köttfärsvikten. Nitritsaltet är en väldigt bra säkerhet för att undvika farlig Botulism och förhindra andra mindre önskvärda bakterier och mikroorganismer. Lyfter även fram en finare aptitligare
rödaktig färg på produkten.)
- Vitlöksflingor torkade 1/2 dl
- Lökpulver 1/2 dl
- Rökt paprikapulver 1/2 dl
- Koriander 1/2 dl
- Chiliflingor 1/2 dl (Styrka och sort efter smak. Körde en stark egen Thaichili)
- Dextros 1/2 dl ( Detta socker matar startkulturen )
- Startkultur 0.4 gram ( Minst 0,2 gram per kilo för att få en bra kultur i korven)
- Kollagentarm 28 mm i diameter för klassiska smala ölkorvpinnar
(Ätbart skinn) Finns många varianter av korvskinn att välja bland.
- 1 dl kallt vatten
Hur gör vi korven
Nu kör vi den enkla varianten med färdigmald köttfärs från butiken. Körde nötkött men går även bra med fläsk, vilt, fågel och annat kött med varierad grovlek på köttet.
Ju mer finfördelat/malt så slipper man onödiga luftfickor i korven som kan samla bakterier.
Jag hittade en lämpligt stor ugnsform där jag hällde ut köttfärsen.
Jag spred ut köttfärsen och alla ingredienser fördelat över hela köttfärsytan för att underlätta en bra blandning. Vanligtvis så är vatten ingen man bör involvera men har med 1 dl vatten fört att göra smeten smidigare och lättare att blanda ut.
Nu har jag en gammal hushållsmaskin med köttkvarn och korvhorn som jag såklart nyttjar. Finns även mindre manuella varianter men då bör man nästan vara två när man stoppar korven. Jag körde denna helt själv.
Detta 28 mm korvskinn jag valde var precis så att det gick att trä på korvhornet.
Viktigt att ni mäter av så att ni slipper en taskig överraskning. Jag hade bara antagit.
Korvskinnet som köpts på 15 meters rullar drog jag ut i lämpliga längder på kanske 2 meter som jag klippte av och blötlade en liten stund innan jag rullade på korvhornet.
Hade gärna rullat på flera meter direkt men det var tight och fick inte plats med mer än så.
När knuten i ändan av korvskinnet är fixat så är det bara att börja mata på köttfärs och dra igång maskinen eller handveven. Har även stoppat större korvskinn med händer och sked. Bara fantasin som sätter stopp.
Man stoppar och knyter av eftersom man tycker att längderna är lagom helt enkelt.
Vattnet i korvsmeten gör att den rinner igenom smidigt och fyller korvskinnet tätt och bra utan några onödiga luftfickor.
Det kan såklart vara lite pyssligt och omständigt innan man hittar ett smidigt sätt att jobba på. Men väldigt roligt när man väl kommer igång och kanske en lärdom rikare till nästa gång.
När korvarna äntligen är klara och bägge ändar ihopknutna är det dags att hänga upp på tork. Vanligtvis så hänger man upp i ett lite varmare utrymme ett par dagar för att startkulturen och dextroset ska få en kickstart. Sedan in i ett kylutrymme.
Själv så har jag ett förrådsutrymme som håller rumstemperatur ca + 20C och en luftfuktighet på 50-60% luftfuktighet. Inget special men skyddat från insekter och möss. Korvarna hängs högt. Rummet mörkt och stängt för att undvika flygfän. Annars kan man hänga någon form av finmaskigt nät runt som skydd.
När korvarna hängs inspekterar jag om det finns några luftfickor och om smeten känns jämt fördelad. Om luftbubblor så punkterar jag med steriliserad synål.
Nu är det bara väntans tider som gäller. 28 mm korvskinnet behöver bara hänga ca 7-8 dagar. Sen så är den klar och riktigt fin i konsistensen. Kan såklart hänga längre och får mer tuggmotstånd och hårdare. Smakerna brukar växa fram mer också med tiden.
En dubbelt så kraftig diameter på korvskinnet ger ca dubbel så lång tid att bli klar.
Man bör såklart kolla av då och då och när tiden närmar sig kan man känna att korven påminner om köpeölkorven och kanske dags att prova av. Skär/klipp av en ände och smaka av.
Den korta hängningstiden gör även att du med stor sannolikhet slipper mögelbildning vilket lätt uppstår annars och lätt putsas av innan det växer till sig. Om svartmögel dyker upp bör man undvika att äta korven dock.
Nu har du förhoppningsvis fått ihop något som smakar hyffsat gott och vet vad du behöver ha mer av eller minska inför nästa omgång.
Våga testa och prova med smakerna men Nitritsaltet, Startkulturen och Dextroset bör du ha som en grund för att säkra upp vid varje tillfälle.
Kör hårt nu!
bottom of page